Praktijk voor beeldende therapie Krimpen aan den IJssel

Wat is beeldende therapie?

Beeldende therapie is een beeldende, non verbale therapie. Er wordt gewerkt met verschillende materialen zoals verf, (kleur)potloden , pastelkrijt en klei. Soms kun je geen woorden geven aan hetgeen je van binnen voelt. Dan kan deze therapievorm helpen om in kleur en vorm zichtbaar te maken aan wat er in je leeft. Wat niet uitgesproken kan worden, bewust of onbewust, maak je op deze manier zichtbaar. Door samen te kijken naar het gemaakte werk, naar ‘dat wat aanwezig is’, kan inzicht ontstaan.

Het is niet belangrijk of je goed kunt tekenen of schilderen of boetseren. Binnen de therapie gaat het om de beleving, de ervaring, om wat je onderweg tegenkomt, kortom, het proces. Dit geeft inzicht in jezelf. Vaak biedt dit opluchting, ontspanning en ruimte. Het is zoals het op dat moment is. Acceptatie van jezelf kan een vertrekpunt worden om vandaaruit te kijken wat er nodig is om meer in balans te komen. De beeldende oefeningen helpen je hierbij. Krachtbronnen in jezelf worden versterkt. Zelfvertrouwen groeit. Daardoor raak je meer in evenwicht.
Het beeldende werken activeert en ondersteunt de scheppende vermogens die in ieder mens aanwezig zijn.

De beeldende therapie is erop gericht om een proces op gang te brengen, waarmee een innerlijke bewegelijkheid aangesproken wordt. Hierdoor is men actief betrokken bij zijn eigen ontwikkelings- en gezondmakingproces.

Ervaring met het schilderen, tekenen of boetseren zelf is niet nodig. De af te leggen weg is belangrijk, het doen en niet het eindresultaat. Veel mensen ervaren puur door het beeldend bezig zijn al een verhoogde levensvreugde, betere evenwichtigheid en meer energie.